Entrevista a Felipe Vieites, co d’ACTIA


'Transformem l'arquitectura amb fusta sostenible'


GEMMA MARTÍ

BARCELONA, 23/05/2025

ACTIA és una empresa d’edificació industrialitzada, sorgida de la t venture entre la constructora CERTIS i l'estudi Ruiz Larrea Arquitectura. Fa cinc anys que es va fundar amb l’objectiu d’oferir solucions constructives industrialitzades en fusta que promoguin una arquitectura més sostenible i de qualitat. Des d’aleshores, treballa amb un model industrial sòlid, basat en la precisió tècnica, la reducció de residus i la descarbonització del sector, amb un compromís mediambiental ferm.

Quina és la missió d’ACTIA dins el sector de la construcció?

Som una empresa d’edificació industrialitzada que es basa en la fusta. Ens dediquem a construir edificis en alçada amb un sistema d’entramat lleuger, una evolució dels sistemes tradicionals del centre i el nord d’Europa, que després es va exportar als Estats Units. És un sistema reconegut per la normativa espanyola i europea, i ha de complir els mateixos requisits que altres materials com el formigó o l’acer.

ACTIA desenvolupa un sistema d’edificació industrialitzada en fusta

Per què apostar per la fusta com a material principal?

La fusta és el material més sostenible que existeix actualment en el sector de la construcció. Té la capacitat de capturar emissions de CO₂ i emmagatzemar-les. A més, és molt eficient tant des del punt de vista energètic com estructural: ofereix la mateixa resistència que un bon formigó, però amb només una cinquena part del pes i amb un consum energètic molt inferior en el seu processament.

A quin tipus de clients us adreceu?

Ens dirigim a promotors privats i istracions públiques amb sensibilitat mediambiental, que busquen sistemes constructius més ràpids, precisos i nets.

Volem demostrar que es pot construir d’una altra manera augmentant la qualitat i el confort

Quins avantatges ofereix la construcció industrialitzada respecte de la tradicional?

Un gran avantatge és la precisió: la construcció es duu a terme en entorns controlats, fet que permet optimitzar els temps, minimitzar errors i reduir residus, el que finalment es tradueix en un estalvi econòmic. També millora la seguretat laboral, ja que es treballa en condicions més segures que en una obra convencional. I pel que fa a l’impacte ambiental, l’ús de la fusta i la industrialització redueixen de manera significativa la petjada ecològica.

Amb quins s financers compta ACTIA per impulsar el seu creixement?

Tenim el de BBVA com a soci estratègic. La seva implicació és clau per poder desenvolupar la nostra estructura industrial, invertir en innovació i avançar cap a una edificació més sostenible. Compartim una visió comuna sobre la necessitat de transformar el sector amb criteris mediambientals i tecnològics.

La producció industrial dels components es realitza a la factoria que l'empresa té a Aragó

Quins reptes afronta ACTIA a curt i mitjà termini?

Un dels principals reptes és continuar demostrant que es pot construir d’una altra manera augmentant la qualitat i el confort. També és essencial ampliar la consciència social i política sobre la necessitat de transformar el sector. A més, volem consolidar la nostra estructura industrial i enfortir aliances amb proveïdors i agents que comparteixin la nostra visió d'un futur millor.

Com s’articula la col·laboració entre CERTIS i Ruiz Larrea Arquitectura dins d’ACTIA?

L’aliança neix d’una voluntat compartida d’avançar cap a un model constructiu més eficaç, sostenible i responsable. CERTIS aporta el coneixement tècnic i l’experiència en obra, mentre que Ruiz Larrea Arquitectura ofereix una visió innovadora i compromesa amb la sostenibilitat. Junts, desenvolupem un sistema integral de disseny i construcció en fusta que combina rendibilitat, tecnologia i respecte pel medi.

Crèdits

Producció: Edicions Clariana SL | Disseny: Marta Sagarra | Maquetació: Enric Abad | Un projecte de Brandslab. Godó Nexus

'Transformem l'arquitectura amb fusta sostenible'

bbva

bbva

Cargando siguiente contenido...